Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.únor 14:22

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.únor 14:33

Za mě je nejdůležitější určit si, co vlastně v penzi chci dělat, co chci mít. Jsou na místě otázky jako například, chci mít vyřešené bydlení, nebo radši procestuji svět? Kolik peněz na to budu potřebovat? atd… Až budu vědět kolik peněz budu potřebovat vím jak na tom pracovat. (jsem schopný na to ve stávající práci vydělat? nebo uvažovat o nějaké rekvalifikaci či podnikání?)
Co se investic týče peníze vyhrazené na penzi a nic jiného bych uložil do DPS a DIPu. U DPS se od 1.7. tohoto roku mění minimální příspěvek na nárok na státní podporu na 500 (podpora bude 100). U DIPu ovšem pozor na vstupní poplatky, někteří „poradci“ je mohou tak „napálit“ že výhodnost je pak velmi diskutabilní. (nikdo nechce aby pracoval zadarmo, to ne, ale vše má své meze).
Velice důležité je také dle informativní důchodové aplikace ČSSZ zjistit s jakou výší důchodu bych mohl počítat.
Velice opomíjené nicméně důležité je také vytvoření rezervy někde na spořícím účtu dohromady s životním pojištěním. (z důvodu, kdyby se něco semlelo, abych do peněz nemusel sahat v případě nějakého průseru). (ps.: tím životním pojištěním myslím skutečně dobře nastaveno dle IOLDP ČSSZ, ne nějakou sra*ku kterou pojišťovák či „poradce“ vysmrkne bez mrknutí od stolu).