Avatar uživatele
klumprt

Napadl už někoho přede mnou tento zlepšovák pro prodejny potravin?

Některé obchody (např. Lidl) mají váhu zabudovanou v pokladně. Přijdu s pytlíkem s rohlíky. Paní ho hodí na váhu, zmáčkně na dotykáči „pečivo“ a systém jí nabídne podle váhy možnosti např. „8 rohlíků.“ Pokud se váha bude shodovat např. s pěti makovými koláči, systém nabídne i tuto možnost.
Zlepšovák vychází z předpokladu, že jednotlivé kusy pečiva váží vždycky stejně, s určitou tolerancí samozřejmě.

DOPLNĚNÍ:

Tak to skutečně asi nepůjde. Nedávno jsem koupil v Lidlu tři šneky s čokoládou, doma jame to hodili na váhu a měli od 89 do 113 gramu. To je rozptyl, který už by byl asi příliš velký.

(Na mě pochopitelně nakonec vyšel ten s 89 g.)
Výhodou je rychlejší odbavení a odpadnutí otázek „kolik rohlíků?“ V některých obchodech hledá pokladní u některých méně obvyklých druhů pečiva nějaké kódy, které musí zadávat. To by taky odpadlo.
Zkrátka druh a počet kusů by dokázal počítač odhadnout podle váhy.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, peterd108, JájsemRaibek, independent, Michala11 před 1992 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Jelikož hmotnost tohoto zboží není vždy přesně stejná, dokonce rozptyl je větší, než by se mohlo zdát, tak čím více kusů, tím by se násobila i tolerance a snadno by docházelo k chybám. Jinak princip poměrových vah je hodně starý, už mechanické váhy to uměly. Dnes se zboží, které má skutečně poměrně přesnou hmotnost, ve velkém jinak nepočítá.

Takže ano, už to někoho hodně dávno napadlo. Jen existuje zboží, kde to aplikovat nelze.

Doplnění: Potkal jsem ve světě systém, kdy si zákazník v sámošce u pekárny naházel zboží do pytlíku, tam byla váha – která ovšem nevážila, ale jen tam zákazník sám nacvakal kolik čeho je v pytlíku a vyjel mu štítek podobně, jako u ovoce-zeleniny. Mnohem praktičtější. Pak to u pokladní jen očma zkoukla…

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Vývoj jde k samoobsluze. V Tescu nebo Globusu máme scannery, naskenuju kod rohliku a ťuknu jejich počet. U jiného zboží je to ještě jednodušší. U pokladny se to jen přenese do systému a vyjede účtenka (občas náhodně je někdo zvolen pro namátkovou kontrolu několika položek).

V mnoha zemích se v pekárnách prodává pečivo na váhu a ne na kusy, právě pro velký rozptyl velikosti jednotlivých kusů při ruční výrobě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
JájsemRaibek

Tak to mě nenapadlo, ale jeden čas v Lídlu dávali na váhu a jen pohledem kontrolovali zda zákazníci mluví pravdu o počtu nakoupených rohlíků. 43g, 86g,…
No ale je tu trošku problém s pečivem, některé váží stejně, ale jinak je rozdílné – třeba chleba 0,5kg a je víc druhů a přibližná je i hmotnost 12 rohlíků.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
independent

Mně to taky napadlo, když se furt ptá kolik mám rohlíků, může si to u rohlíků spočítat v hlavě

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Podle mne by to v okamžiku, kdy by bylo možných
několik možností, spíše zdržovalo.

Ale mohl by fungovat prodej pečiva na váhu, kdy by prodavačka
zadala jenom kód, váhu a cenu už by doplnila váha–pokladna.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

To není zlepšovák, neb váha jednotlivých kusů není identická. V různém množství by docházelo k nespočtu možných kombinací.

Tu a tam v zahraničí však vědomi si tohoto problému přešli na prodej pečiva na základě jeho hmotnosti ve finálním stavu, není tedy třeba zjišťovat počet kusů, ale stačí jej hodit na váhu, stejně jako ovoce a zeleninu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Brblal

Já jsem byl kdysi v NDR a tam měli obrovský výběr šroubků (kovových např. M3), a každý zákazník si je spočítal sám, např. 100 šroubků M3, u pokladny jen řekl, že má 100 kusů, a zaplatil. Nikdo to po něm nepřepočítával.

Já to poprvé nevěděl a nespočítal jsem si je, spočítala je za mě pokladní, příště už jsem si je spočítal sám.

U nás je měli v krabičkách, jen jeden druh, u nich měli různé druhy a délky, nerezové, pozinkované, lesklé s normální a křížovou hlavou…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Edison

To s tou tolerancí je správná námitka. Já teda nevím, jaká je tolerance z výroby například u rohlíku. Pokud je to moc, tak by to nefungovalo.
Na druhé straně, asi málokdo kupuje víc rohlíků, než třeba 20. Do jednoho mikrotenového sáčku se stejně vejde tak 10 –15. To jsou počty, u kterých by to možná ještě fungovat mohlo.
A rohlík nebo houska je pečivo, kterého se kupuje nejvíce. Myslím, že u těch koláčů apod. se kupují většinou do deseti kusů.

před 2002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Ono by se to ale mohlo měnit např. s tlakem a vlhkostí vzduchu. To ale neumím odhadnout, jak moc. Ale k tvému nápadu jsem potkal systém, kdy si zákazník v sámošce u pekárny naházel zboží do pytlíku, tam byla váha – která ovšem nevážila, ale jen tam zákazník sám nacvakal kolik čeho je v pytlíku a vyjel mu štítek podobně, jako u ovoce-zeleniny. Mnohem praktičtější.

před 2002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
independent

Kdysi dávno jsem viděl jak počítají mince na váze

před 2002 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mince jsou ale dost přesně definované. S rohlíkama… Mno předpis je. Buď 43 nebo 50g. Ale s tou přesností to bude horší a bude záležet i na tom jak moc je vypečenej a jak moc stačil vyschnout.

Jinak pro drobné ale stejné předměty se běžně používaj „počítací váhy“. Těm se pro kalibraci předhodí 10, 20 nebo 50 kousků a pak se zváží klidně celej pytel (pro šroubky podložky, matičky,…)

před 2000 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek