Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.leden 12:39

Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí.

"Pozitivní účinky na lidské zdraví:

  • antibakteriální účinky (anti-biotické účinky)
  • podpora střevní mikroflóry
  • zvýšení odolnosti proti bakteriálním nemocem

Negativní účinky na lidské zdraví:

  • některé druhy sýrů mohou vyvolávat alergické reakce
  • plísňové sýry by neměly jíst těhotné ženy (a malé děti) zejména kvůli mykotoxinům
  • mykotoxiny zatěžují játra a ledviny, jejich množství by mělo být nepatrné (proto se jedná o tzv. ušlechtilé plísně)
  • některé bakterie si mohou vypěstovat rezistenci proti sýrovým plísním
  • plísňové sýry obsahují velké množství soli = zátěž pro lidský organismus (ledviny), vliv na zvýšení krevního tlaku apod

https://www.blo­govnik.cz/plis­nove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php

Takže platí všeho s mírou.

"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.

V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.leden 13:28

Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí. Mně je nedoporučila lékařka alternativní medicíny. Jím je výjimečně na rozdíl od minulosti.

"Pozitivní účinky na lidské zdraví:

  • antibakteriální účinky (anti-biotické účinky)
  • podpora střevní mikroflóry
  • zvýšení odolnosti proti bakteriálním nemocem

Negativní účinky na lidské zdraví:

  • některé druhy sýrů mohou vyvolávat alergické reakce
  • plísňové sýry by neměly jíst těhotné ženy (a malé děti) zejména kvůli mykotoxinům
  • mykotoxiny zatěžují játra a ledviny, jejich množství by mělo být nepatrné (proto se jedná o tzv. ušlechtilé plísně)
  • některé bakterie si mohou vypěstovat rezistenci proti sýrovým plísním
  • plísňové sýry obsahují velké množství soli = zátěž pro lidský organismus (ledviny), vliv na zvýšení krevního tlaku apod

https://www.blo­govnik.cz/plis­nove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php

Takže platí všeho s mírou.

"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.

V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/