Odpověděl/a – 15.leden 12:39
Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí.
"Pozitivní účinky na lidské zdraví:
Negativní účinky na lidské zdraví:
https://www.blogovnik.cz/plisnove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php
Takže platí všeho s mírou.
"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.
V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."
https://www.vitalia.cz/clanky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/
Odpověděl/a – 15.leden 13:28
Plísňové sýry na jedné straně prospívají, ale i škodí. Mně je nedoporučila lékařka alternativní medicíny. Jím je výjimečně na rozdíl od minulosti.
"Pozitivní účinky na lidské zdraví:
Negativní účinky na lidské zdraví:
https://www.blogovnik.cz/plisnove-syry-jist-ci-nejist-201602231700.php
Takže platí všeho s mírou.
"Základní rozdíl mezi plísměmi je v dlouhodobém šlechtění (proto „ušlechtilé plísně“) těch druhů plísní, které se používají v potravinářství. Tyto plísně tak mají dané a odzkoušené vlastnosti a jde přitom o zcela konkrétní druhy.
V praxi je využívání ušlechtilých plísní při výrobě potravin řízený proces pod kontrolou člověka. Například plísňové sýry typu camembert využívají plísně Penicillium camemberti nebo caseicolum, které působí na sýry svými enzymy od povrchu dovnitř. Tím se z mléčné bílkoviny kaseinu stanou složky, které mají vliv na chuťové vlastnosti rozkladem bílkovin a tuků v sýru."
https://www.vitalia.cz/clanky/myty-a-fakta-o-plisnovych-syrech/