Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.duben 18:56

Nevím, v Pekle je hic, v Nebi nuda. :P

Nemodlím se každý den. Nejenže je to zbytečné, ale ani se to nemá (nehledě na náboženství).. Nemluvě o tom, že spousta takových lidí (pánbíčkářů a jiných, co se pořád modlí), se modlit ani neumí. Často je to rutina a autamitcké odříkávání něčeho, co ani „necítí“. Tj. prázdná slova, případně verše. Bez významu, bez hlubky, bez odezvy. Pokud už je člověk věřící, měl by prokazovat svou víru a svou oddanost bohu/bohům. A to se nedělá modlitbami – to je spíše něco jako „obtěžování“. Pravá modlitba je pak spíše v kontemplaci, emocích, katarzi, meditaci/tichu (či v transu), sebepoznání a zdokonalování, přiblížení se bohu a napodobování boha, v introspekci, rozjímání, seberealizaci, jednotě a transformaci.
Jakákoli osobní modlitba („já chci“ – tedy pro sebe) se stejně vylučuje (s vírou, božstvím), a krom jiného je nesmyslné modlit se za něco, co si žádáme (na základě omezených tužeb, pramenících z ega), stejně nevíme, co je pro nás dobré (a co ne).

„Bohové dali člověku dvě ruce proto, aby je neobtěžoval s každou maličkostí.“

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.duben 19:02

Nevím, v Pekle je hic, v Nebi nuda. :P

Nemodlím se každý den. Nejenže je to zbytečné, ale ani se to nemá (nehledě na náboženství, kromě Islámu).. Nemluvě o tom, že spousta takových lidí (pánbíčkářů a jiných, co se pořád modlí), se modlit ani neumí. Často je to rutina a autamitcké odříkávání něčeho, co ani „necítí“. Tj. prázdná slova, případně verše. Bez významu, bez hloubky, citu, bez odezvy. Pokud už je člověk věřící, měl by prokazovat svou víru a svou zbožnost. A to se nedělá modlitbami – to je spíše něco jako „obtěžování“. Pravá modlitba je pak spíše v kontemplaci, emocích, katarzi, meditaci/tichu (či v transu), sebepoznání a zdokonalování, přiblížení se bohu a napodobování boha, v introspekci, rozjímání, seberealizaci, jednotě a transformaci.
Jakákoli osobní modlitba („já chci“ – tedy pro sebe) se stejně vylučuje (s vírou, božstvím, s realizací), a krom jiného je nesmyslné modlit se za něco, co si žádáme (na základě omezených tužeb, pramenících z ega), stejně nevíme, co je pro nás dobré (a co ne).

„Bohové dali člověku dvě ruce proto, aby je neobtěžoval s každou maličkostí.“