Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.duben 17:19

Jistě, teoreticky ti něco na hrudi a rukou může přibýt (i trochu břicho, záda), minimálně může dojít třeba ke zpevnění. ALE je důležité, jaký je tvůj cíl a samotná rutinní činost (cvik) – jako neměnná – zase až takové výsledky mít nebude. Nemluvě o tom, že měsíc v rámci posilování není zase nijak dlouhá doba (něco to udělat může – ale to závisí na hodně faktorech).
Taky záleží, jak děláš těch 50 kliků. Samozřejmě jak dobře/kvalitně, intenzivně ale taky za jaký čas… 50 kliků najednou je celkem dobrý, 5 x po 10 během dne už je horší, ale ujde (třeba v rámci jednoho cvičení během 20 minut), 5 × 10 za celý den je ještě horší. A 1 klik 50 x denně (během třeba 18 h) je docela o ničem – ne úplně, ale skoro.. Jeden nebo dva kliky nemají samy o sobě až takový význam (jako vlastně žádný, protože to nepředstavuje žádnou výzvu – a tedy žádný růst/progres). Jsou potřeba série a opakování. Viz úplně dole.

Pokud nedáš 50 najednou, tak dej třeba 2×20, líp třeba 3×20 a víc a postupně zvyšuj… jednou za pár dnů (za týden až dva).
Pokud chceš budovat svaly, musíš nabírat/přibývat hmotnost. To za jedno vyžaduje dostatečný příjem bílkovin/proteinů (mj.), které jsou rovnou do svalů a samotné svaly rostou zátěží, „šokováním“. Tzn. postupně musíš přidávat váhu a zvyšovat nebo šokovat ten sval (ony se de facto při posilování ‚přetrhávají‘ narušují, při regeneraci zase zcelují a zároveň rostou. Tedy posilují). Takže přidávat váhu, zátěž anebo taky měnit/střídat cviky.
Ale jestli ti jde o nabírání svalů obecně, tak ti na to jeden cvik stačit nebude. Posiluje se ideálně s činkami, ale jde to třeba i s vahou vlastního těla (kalistenika aj). Posilování je způsob cvičení samo o sobě, liší se třeba pokud cvičíš za účelem hubnutí apod. Je potřeba vyhledat, CO a JAK. Základem je progresivní přetížení (jak jsem už psal – „šokování“ svalů) – vystavování svalů síle/zátěží, opětnově a víc a případně jinak. Svaly si uvykají na ten cvik i na tu váhu, takže když nemají (nový) podnět k růstu, tak nerostou. Je jedno, jestli s činkami nebo vlastním tělem. Důležité jsou v rámci cvičení/posilování série. například 5 sérii se 7 nebo 10 opakováními, tedy napříkald 5×10. V rámci jedné série je jeden cvik, který se opakuje. Tedy například 10× za sebou zvedneš činku. To je jedna série. A celkem to uděláš třeba 5×, s tím, že mezi sériemi jsou přestávky – většinou krátké (do minuty). Roli pak hraje víc věcí, dle toho, jak posiluješ (dá se různě, může se i kombinovat, experimentovat/zkou­šet to jinak). Například míň opakování s větší vahou a s menší počtem sérií, například; 4×5. Anebo víc opakování i třeba víc sérií s menší vahou, například 10×12. Anebo úplně jinak… Jedna série se pak váže na jednu konkrétní partii nebo sval (ruce, kontkréně třeba biceps). Za jeden den obvykle nutno procvičit víc partii – nebo třeba ruce, ale každý sval zvlášť. Takže například 1 h posilování denně (s tím, že pár minut se vždy věnuješ jinému svalu – dle těch sérií).
Webů zaměřených na posilování je hromada, projdi si alespoň některé, jsou i online lektoři a kulturisté sdílející své informace/postupy třeba na youtube a jinde. A to jen těch českých, nemluvě o zahaničních.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.duben 17:25

Jistě, teoreticky ti něco na hrudi a rukou může přibýt (i trochu břicho, záda), minimálně může dojít třeba ke zpevnění. ALE je důležité, jaký je tvůj cíl a samotná rutinní činost (cvik) – jako neměnná – zase až takové výsledky mít nebude. Nemluvě o tom, že měsíc v rámci posilování není zase nijak dlouhá doba (něco to udělat může – ale to závisí na hodně faktorech).
Taky záleží, jak děláš těch 50 kliků. Samozřejmě jak dobře/kvalitně, intenzivně ale taky za jaký čas… 50 kliků najednou je celkem dobrý, 5 x po 10 během půl hodiny ujde, jako dobrý (v rámci jednoho cvičení během 20 minut), 5 × 10 za celý den je horší. A 1 klik 50 x denně (během třeba 18 h) je docela o ničem – ne úplně, ale skoro.. Jeden nebo dva kliky nemají samy o sobě až takový význam (jako vlastně žádný, protože to nepředstavuje žádnou výzvu – a tedy žádný růst/progres; jistě 50× to zopakuješ, ale ta jaký čas – rozdíl je v půl hodině nebo během celého dne). Jsou potřeba série a opakování. Viz úplně dole.

Pokud nedáš 50 najednou, tak dej třeba 2×20, líp třeba 3×20 a víc a postupně zvyšuj… jednou za pár dnů (za týden až dva), zvyš počet, víc sérií nebo opakování, přidej váhu, změň rychlost (mnohem pomaleji X mnohem rychleji) apod.
Pokud chceš budovat svaly, musíš nabírat/přibývat hmotnost. To za jedno vyžaduje dostatečný příjem bílkovin/proteinů (mj.), které jsou rovnou do svalů a samotné svaly rostou zátěží, „šokováním“. Tzn. postupně musíš přidávat váhu a zvyšovat nebo šokovat ten sval (ony se de facto při posilování ‚přetrhávají‘, narušují, při regeneraci zase zcelují a zároveň rostou. Tedy posilují). Takže přidávat váhu, zátěž anebo taky měnit/střídat cviky.
Ale jestli ti jde o nabírání svalů obecně, tak ti na to jeden cvik stačit nebude. Posiluje se ideálně s činkami, ale jde to i s vahou vlastního těla (kalistenika aj). Posilování je způsob cvičení sám o sobě, celá kategorie, liší se třeba pokud cvičíš za účelem hubnutí apod. Je potřeba vyhledat, CO a JAK. Základem je progresivní přetížení (jak jsem už psal – „šokování“ svalů) – vystavování svalů síle/zátěží, opětnově a víc a případně jinak. Svaly si uvykají na ten cvik i na tu váhu, takže když nemají (nový) podnět k růstu, tak nerostou. Je jedno, jestli s činkami nebo vlastním tělem. Důležité jsou v rámci cvičení/posilování série. například 5 sérii se 7 nebo 10 opakováními, tedy napříkald 5×10. V rámci jedné série je jeden cvik, který se opakuje. Tedy například 10× za sebou zvedneš činku. To je jedna série. A celkem to uděláš třeba 5×, s tím, že mezi sériemi jsou přestávky – většinou krátké (do minuty). Roli pak hraje víc věcí, dle toho, jak posiluješ (dá se různě, může se i kombinovat, experimentovat/zkou­šet to jinak). Například míň opakování s větší vahou a s menší počtem sérií, například; 4×5. Anebo víc opakování i třeba víc sérií s menší vahou, například 10×12. Anebo úplně jinak… Jedna série se pak váže na jednu konkrétní partii nebo sval (ruce, kontkréně třeba biceps). Za jeden den obvykle nutno procvičit víc partii – nebo třeba jen ruce, ale každý sval zvlášť. Jeden den třeba ruce a záda, druhý den břicho a nohy (nebo jen nohy). Takže například 1 h posilování denně (s tím, že pár minut se vždy věnuješ jednomu svalu, dalších pár minut jinému – dle těch sérií).
Webů zaměřených na posilování je hromada, projdi si alespoň některé, jsou i online lektoři a kulturisté sdílející své informace/postupy třeba na youtube a jinde. A to jen těch českých, nemluvě o zahaničních.