Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.duben 16:55

Další zbytečný dotaz „co by kdyby“.

Nic, protože jestliže bych něco udělal jinak, dostavil by se jiný výsledek, a na základě toho jiného výsledku by se dostavil další jiný (dílčí) výsledek, a v konečném důsledku nemohu vědět, byl-li by konečný výsledek lepší, stejný, nebo horší, než skutečný výsledek.

Zbytečné illuse.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.duben 17:01

Další zbytečný dotaz „co by kdyby“.

Nic, protože jestliže bych něco udělal jinak, dostavil by se jiný dílčí výsledek, a na základě toho jiného dílčího výsledku by se dostavil další jiný dílčí výsledek, a v konečném důsledku nemohu vědět, byl-li by konečný výsledek lepší, stejný, nebo horší, než skutečný konečný výsledek.

Je pouhou domněnkou, že kdyby se mohl člověk vrátit v čase zpět a udělal – to nebo to – jinak, že by se mu vedlo tak, jak si představuje, že by se mu vedlo, kdyby, vrátiv se, udělal něco jinak, než býval byl udělal, lépe. Domněnkou ničím nepodloženou, pouze představou, že změnil-li by jedinec dílčí konání, opomenutí nebo rozhodnutí, že by se dostavil výsledek e contrario k výsledku, který se býval byl dostavil. To, ovšem, nevyplývá z vykonání dílčího konání nebo opomenutí jinak, než bylo konáno či opomenuto. Dílčí změna konání či opomenutí by vedla k novým souvislostem, novým situacím, na základě kterých by se pak vývoj žití jedince mohl ubírat úplně jiným směrem, než jedinec (zcela bláhově!), praesumuje.

Zbytečné illuse.