Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.březen 19:37

Často tomu tak bylo, ale to hodně záleží na systému té země, včetně systému nástupnictví (pokud zde takový systém není propracovaný a je hodně bídný, pak ano, může to znamenat chaos v případě absence dědice). A na situaci, na případném počtu nárokovatelů, držitelů moci, povaze těch u moci, vliv na armádu, druhy porpoˇpřízně, atd. Nemusí to znamenat nic vážného, může to být bezproblémový přechod k novému vladaři, ale klidně z toho může být i občanská válka aj.
Dědic a následník (následníci) často znamenal stabilitu, jistotu apod., ale to je hodně o tom systému. Kde je volné nástupnictví nebo nebyl výslovně určen/jmenován dědic – a kde je jmenován výhradně žijícím monarchou, tak tam to mohlo předznamenat chaos.
Ale tohle může řešit konkrétní právo/zákon, předepsaný postup, dle něhož bude ten proces probíhat, celou linii následnictví, ústavu, atd.

Př. z dnešní doby: Omán je absolutní monarchie, rozhodně nemá systém následnictví s „nekonečným“ počtem následníků (jako třeba ve VB) a před pár lety tam zemřel sultán Kábús, který tam vládl 50 let a neměl žádného potomka ani za života neurčil dědice. V závěti však jmenoval svého následníka a toho (v souladu s pokyny zesnulého) potvrdila i rada/dvůr. Přestože se původně očekávalo třeba i se starším bratrem toho vybraného. A byl to hladký, rychlý a bezproblémový proces. A takovým by byl, i kdyby Kábús nezanechal ten dopis/závěť – měli by konkrétní proces, jak postupovat při výběru nového sultána.
Žádná říše však dnes neexistuje. Bohužel ;)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.březen 19:57

Často tomu tak bylo, ale to hodně záleží na systému té země, včetně systému následnictví (pokud zde takový systém není propracovaný a je hodně bídný, pak ano, může to znamenat chaos v případě absence dědice). A na situaci, na případném počtu nárokovatelů, držitelů moci, povaze těch u moci, vliv na armádu, druhy porpoˇpřízně, atd. Nemusí to znamenat nic vážného, může to být bezproblémový přechod k novému vladaři, ale klidně z toho může být i občanská válka aj.
Dědic a následník (následníci) často znamenal stabilitu, jistotu apod., ale to je hodně o tom systému. Kde je volné nástupnictví nebo nebyl výslovně určen/jmenován dědic – a kde je jmenován výhradně žijícím monarchou, tak tam to mohlo předznamenat chaos.
Ale tohle může řešit konkrétní právo/zákon, předepsaný postup, dle něhož bude ten proces probíhat, celou linii následnictví, ústavu, atd. Nemluvě o pojistkách, typu monarchie / roli monarchy, aj.

Př. z dnešní doby: Omán je absolutní monarchie, rozhodně nemá systém následnictví s „nekonečným“ počtem následníků (jako třeba ve VB) a před pár lety tam zemřel sultán Kábús, který tam vládl 50 let a neměl žádného potomka (ani sourozence) ani za života neurčil dědice. V závěti však jmenoval svého následníka a toho (v souladu s pokyny zesnulého) potvrdila i rada/‚dvůr‘. Přestože se původně očekávalo třeba i se starším bratrem toho vybraného. A byl to hladký, rychlý a bezproblémový proces. A takovým by byl, i kdyby Kábús nezanechal ten dopis/závěť – měli by konkrétní proces, jak postupovat při výběru nového sultána.
Žádná říše však dnes neexistuje. Bohužel ;)