Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.duben 17:03

Víra většinou nemá s racionalitou, co dělat (až na na některé filozofické aj. výklady). Je to víra. To je celé. To neznamená, že je víra špatná nebo dobrá – může být obojí, protože ne/věřit se dá čemukoli; existuje mnoho druhů věr. Lepších, horších i ‚neutrálních‘ nebo nepodstatných (mimo subjektivní/in­dividuální rámec). Má mnoho podob. Víra je přítomna i ve vědě. Případně nevíra nebo skepticismus (což není nic jiného než jiná strana víry, tedy nedůvěra. Pokud je to kritický racionalismus tak je to dobré, ale pokud je zde zaujatost a cynismus, tak už je to horší).
Ale ano, zrovna pověry jsou až moc iracionální, nesmyslné a je to horší druh víry, pramenící spíše z omezení. Pověrčivost nebývá nic pozitivního.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 28.duben 17:07

Víra většinou nemá s racionalitou, co dělat (až na na některé filozofické aj. výklady). Je to víra. To je celé. To neznamená, že je víra špatná nebo dobrá – může být obojí, protože ne/věřit se dá čemukoli; existuje mnoho druhů věr. Lepších, horších i ‚neutrálních‘ nebo nepodstatných (mimo subjektivní/in­dividuální rámec). Má mnoho podob. Víra je přítomna i ve vědě. Případně nevíra nebo skepticismus (což není nic jiného než jiná strana víry, tedy nedůvěra. Pokud je to kritický racionalismus tak je to dobré, ale pokud je zde zaujatost a cynismus, tak už je to horší). Spousta druhů věr se vztahuje třeba k agnosticismu, v mnohých vědách zase k pravědpodobnosti nebo osobním preferencím, postojům („přijetelnější“ nebo jen „sympatičtější hypotéza“ atd).
Ale ano, zrovna pověry jsou až moc iracionální, nesmyslné a je to horší druh víry, pramenící spíše z omezení. Pověrčivost nebývá nic pozitivního.